Rozsáhlá románová kronika bratří Aloise a Viléma Mrštíků popisuje na pozadí přírodního cyklu jednoho roku život ve vesničce Habrůvka. Jejím předobrazem je obec Diváky u Hustopečí, kde od roku 1889 žil a jako učitel působil Alois Mrštík.

Na dramatizaci Roku na vsi pracoval Krobot deset let. Premiéru měla hra v roce 1993 na jevišti Národního divadla v Praze. V jihlavské inscenaci nejde o rekonstrukci folklorních obyčejů a zvyků moravské vesnice konce 19. století. "Stěžejním tématem je kruh jako společenství, jeho pevný řád a pravidla. Téma kruhu, kdy jedinec je se svou individualitou závislý na fungování celé pospolitosti," uvedla dramaturgyně Barbora Jandová.

Krobotova dramatizace zhušťuje všechny motivy rozsáhlého románu do několika dějových linek a je mimořádnou příležitostí pro celý herecký soubor. "Každá postava musí na nevelké ploše několika výstupů vystihnout svůj charakter a příběh," řekla Jandová.

Hlavní dějovou linkou Roku na vsi je zničující "hříšný" vztah místního obchodníka a majitele hospody Cyrila Rybáře v podání Františka Mitáše s místní "Messalinou" Vrbčenou, kterou ztvárnila Lenka Schreiberová. Další dějovou osu tvoří příběh starostova syna Antoše, do jehož role Lang obsadil Daniela Ondráčka a příběh jeptišky Amáty, již hrála Tereza Otavová. Na ně se nabalují osudy ostatních - jejich rodin, lásek i nepřátel. "Z Roku na vsi je obtížné udělat ucelené drama. Je to kronika celku, z něhož se osudy jednotlivců vynořují a zase zapadají, jak jde rok," uvedl Krobot.

Dnešní premiéra byla v pořadí už 953. na velké scéně Horáckého divadla a čtvrtou v současné sezoně. Následující premiérou bude Kabaret z lágru - hra se zpěvy inspirovaná terezínským kabaretem v dramatickém zpracování současného britského autora Roye Kifta. V režii Kateřiny Duškové ji Horácké divadlo uvede 4. února 2017.

bjr rot