V první polovině koncertu zazněla například píseň The Impossible Dream z muzikálu Muž z kraje La Mancha. Mexická sopranistka Rebeca Olvera zazpívala společně s Carrerasem mimojiné duet Dúo y Jota z opery El Dúo de la Africana. Druhou část koncertu zahájily vánoční koledy a písně v podání pardubického pěveckého souboru Bonifantes a koncert na vánočně vyzdobeném pódiu vyvrcholil skladbou Tichá noc.

Návštěvníci koncertu, který je součástí světového koncertního turné nazvaného Život v hudbě, neskrývali po koncertu nadšení. "Bylo to fantastické, přijely jsme do Pardubic až od Brna a bylo to skutečně skvělé," řekla ČTK skupinka žen. Carrerasův výkon nadchl i další z návštěvnic. "Lístky na koncert koupil zhruba před rokem můj manžel, který bohužel mezitím zemřel, takže ten dnešní koncert byla i vzpomínka na něho," dodala.

Carrerase, který 5. prosince oslavil sedmdesátiny, proslavila především interpretace děl Giuseppa Verdiho a Giacoma Pucciniho. S Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim tvořil hvězdné trio Tři tenoři, které dokázalo oslovit nejen milovníky opery, ale také širší publikum. Carreras v 80. letech prodělal leukemii, poté většinou dával přednost spíše recitálům a koncertní činnosti před operními produkcemi. Jeho diskografie čítá přes 150 nahrávek.

Před pardubickým koncertem Carreras vystoupil v České republice naposledy v roce 2014, kdy v Praze koncertoval s houslistkou Vanessou Mae. Další koncert v České republice je naplánovaný na 6. května v Brně, lístky jsou v prodeji za 990 až 4890 korun.