Nečekaně lítý boj se v aukční síni Zezula na Hlinkách vedl o akvarel Pohled na Vídeň z roku 1869 od rakouského malíře Rudolfa von Alta. Dílo ze sbírky Karla Löwa se začínalo dražit na 49.000 korun. Německy mluvící zájemci v sále ovšem spolu s dražiteli přihazujícími online a po telefonu vytáhli cenu až na 370.000 korun.

Podobně dramaticky rostla také vyvolávací cena olejomalby Sedící dívka Franze von Defreggera. V katalogu byla za 27.000 korun, prodala se za 290.000 korun. Taktéž pochází ze sbírky Karla Löwa, prvorozeného syna Adolfa Löwa, zakladatele brněnského textilního průmyslu.

V odpolední části aukce zaměřené na starožitnosti se neprodala 500 let stará německá helma s vyvolávací cenou 490.000 korun ani přírodní diamant za 110.000 korun. Zájem ale vyvolala velká sada stříbrných příborů rakouské provenience, která se vyšplhala z 80.000 korun na téměř čtvrt milionu. V luxusní sadě nechyběly ani misky na kaviár.

Nejvyšší vyvolávací cenu z více než 500 položek v celém katalogu měl Mánesův obraz, jehož odhadovaná hodnota je ovšem ještě vyšší. Autorova díla se na trhu téměř nevyskytují, většinu jich vlastní Národní galerie a jiné instituce.

Nabízená Mánesova malba byla podle aukční síně dosud největším autorovým obrazem, který se na domácím aukčním trhu objevil, navíc jde o čerstvý objev. Dílo zůstávalo v majetku jedné rodiny více než 60 let, nebylo dosud nikde publikované.