"Předobrazem byla moje rodina, dostalo se to ale úplně někam jinam," uvedl. Podle něj hra vyjadřuje směs pocitů. "Snažil jsem se, aby se tam dostalo trochu tesklivosti, nostalgie, humoru a melodií," řekl. V dějové lince se prolíná realita se sny a fantazií, v čemž se podle Goldflama může divák trochu ztrácet. "Nesmí to ale moc řešit. Musí se tomu podat a nechat se tím unášet. Z toho se mu utvoří nějaký dojem," dodal.

Za povzdechem Achich v názvu hry se skrývá vtipná i smutná, ironická i vážná feérie o mladém židovském muži, který prochází napříč dějinami 20. století. Rozmlouvá jak s těmi, kdo nepřežili holokaust, tak s těmi, kdo měli to štěstí a nezahynuli. Stále se však pohybuje v kruhu rodinném a stále vlastně řeší svůj vlastní život. V divadle tuto roli získal Jakub Chromeček. Podle něj je jeho postava katalyzátorem situací. "V této koláži se ta postava cítí jako kapka potu mezi půlkami cvičitelky aerobiku. Furt to s ní někam hýbe," řekl. Za nejtěžší na roli považuje právě to neustále "nevědění". Kromě Chromečka ztvární další hlavní postavy inscenace Václav Helšus, Martin Polách, Michaela Lohniská a Veronika Korytářová.

Některé z Goldflamových děl uvede liberecké divadlo poprvé ve své historii. "Je to u nás jeden z nejlepších žijících autorů divadelních her," uvedl dramaturg činohry Martin Urban. Jako autora původní hry si ho představitelé činohry vybrali. "Vše, co napsal, se liší od jiných autorů. To je důvod, proč jsme po něm skočili," dodal Urban. Inscenace Achich bude mít premiéru v Malém divadle v pátek od 19:00.