Podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové byl zápis do seznamu UNESCO velmi významným krokem pro památkovou obnovu zámku a jeho areálu. Náklady na opravy během uplynulých 20 let dosáhly více než 600 milionů Kč. "Na zámku byly otevřeny čtyři nové prohlídkové okruhy, zlepšil se prostor pro služby návštěvníkům, vybudovali jsme velké zásobní zahradnictví a mnoho dalšího. Návštěvnost, která byla v roce 1996 kolem 200.000 návštěvníků, se v letošním roce vyšplhala na 430.000," uvedla Holásková. Památkáři podle ní připravují další projekty, chtějí zlepšit rovněž infrastruktury pro návštěvníky.

Také současný kastelán ve Valticích Richard Svoboda si začlenění zámku do seznamu UNESCO pochvaluje. Celkové investice do valtické části areálu podle něj za posledních 20 let přesahují 400 miliónů korun. "Číslo je to na první pohled ohromující, ale musíme si uvědomit, že se jedná o jeden z největších zámeckých komplexů v naší zemi, který byl 50 let bezohledně účelově vybydlován a devastován," uvedl Svoboda. Počet návštěvníků i velikost tržeb vzrostly jen za posledních deset let více než trojnásobně a růstový potenciál podle Svobody zdaleka není vyčerpán.

Jen letos byl valtický zámek mezi památkami v ČR skokanem roku. Na výstavy a expozice se tam přijelo podívat přes 125.000 návštěvníků, loni jich bylo 48.000. Podle kastelána to bylo souhrou více okolností, tou klíčovou bylo otevření repliky barokního divadla a oprava jízdárny.

"Naše úsilí teď směřuje k tomu, aby se zmenšoval na první pohled patrný rozdíl mezi stavem lednického a valtického zámku, který vznikl tím, že ten valtický byl půlstoletí v přímém kontaktu s přísně střeženou železnou oponou a nebyl zájem o jeho větší návštěvnost a propagaci. Mělo by se nám to postupně dařit už proto, že rezidenčním srdcem lichtenštejnského areálu byl právě valtický zámek, z něho vycházely nejvýznamnější komunikační osy, které tvoří páteř valticko-lednické kulturní krajiny," uvedl Svoboda. Podle něj sám objem nevyužitých prostor vybízí k úvahám, co vše by ještě zámek mohl turistům i regionu i díky zápisu na seznam UNESCO nabídnout.

Turistický ruch si pochvaluje i starosta Valtic Jan Trojan. Valtice jsou podle něj nyní nejen městem vína, ale i kultury a hudby zvlášť. Turistický ruch také přináší pracovní příležitosti, investice, rozvíjí podnikání a kulturní i společenský život. "Jsme jednou ze 12 památek v ČR zapsaných v seznamu kulturního dědictví UNESCO, ale jedinou, která je v seznamu přírodního dědictví, a jako jedinečný přírodní park nás jezdí navštěvovat turisté z celého světa," uvedl Trojan. Zápis na seznam UNESCO podle něj přináší prestiž. "Samozřejmě nejsou to jen pozitivní věci, které nám UNESCO přináší. Příliv turistů má enormní tlak na infrastrukturu, na parkování ve městě, na veřejné služby, které musí vůči turistům město plnit. Neméně důležitou negativní skutečností je omezení v rozvoji podnikání a bydlení, omezení z hlediska územního plánu a rozvojových ploch," dodal starosta Valtic.