"Tady jsem čerpala první poznatky o muzice, tady jsem se narodila a říkala jsem si, že by to vůbec nebylo od věci udělat tady festival. A když už festival, jak ho nazvat, Pecka, a když už Pecka, tak Zlatá pecka," uvedla zpěvačka.

Zahajovací varhanní koncert s pěveckým sborem je naplánován na 27. srpna do kostela Nanebevzetí Panny Marie. O den později Pecková vystoupí v Klášterních zahradách s áriemi z opery Georgese Bizeta Carmen spolu s dalšími pěvci a doprovodem Filharmonie Hradec Králové. "Carmen byla moje životní role," řekla Pecková.

Zajímavostí přehlídky jsou interpretační kurzy se zaměřením na českou, německou a ruskou píseň pozdního romantismu s přesahem do první poloviny 20. století. Jsou určené pro studenty a absolventy uměleckých škol a profesionální pěvce. Místo v nich bude pro osm aktivních účastníků a větší množství přihlížejících. Kurzy završí 1. září koncert frekventantů s klavírním doprovodem ve velkém sále chrudimského muzea. Následující den je na programu happening v zámku v Medlešicích a zámeckém parku a společné vystoupení Peckové a skupiny Spirituál kvintet.

Na závěr festivalu připravuje zpěvačka pásmo Carmen y Carmen, jehož autorem je Jan Jiráň. Vystoupení v divadle Karla Pippicha vedle sebe postaví dvě představitelky Carmen, Peckovou a Barboru Hrzánovou, která postavu hrála v pražském Divadle v Řeznické. Doprovodí je Filharmonie Hradec Králové.

Chrudim na festival vyčlenila asi půl milionu korun, na nákladech se budou podílet i sponzoři. Předprodej vstupenek začne 11. prosince. Kompletní program je uveden na stránkách festivalu. Pecková již pracuje na dramaturgii druhého ročníku.