Letos poprvé prováděli návštěvníky průvodci v dobových kostýmech, novinkou byla také hra nazvaná Brána pevnosti dokořán, při které se zájemci mohli setkat s dobovými postavami. V areálu pevnosti se konaly desítky tradičních akcí, letošní novinkou byl adrenalinový závod Gladiator Race.

Na příští rok chce Josefov získat dotaci na oživení prohlídkové trasy, která by měla být na několika místech dovybavena projekcí. "Připravujeme žádost, kromě pořízení dataprojektorů chceme také lépe ukázat, jak například fungovaly minové chodby," řekla Rejzková Zatloukalová. Podle ní by se náklady na nové technologie mohly pohybovat v řádech stovek tisíc korun.

Josefovská pevnost vznikla nad soutokem Labe a Metuje v letech 1780 až 1787 a patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství. Pevnost měla plánovanou kapacitu až 12.000 mužů posádky, většinou se počet vojáků pohyboval kolem 3000. Rozsáhlá vojenská stavba se nikdy nestala přímým účastníkem bitevní vřavy, ačkoli například v roce 1866 bojovali nedaleko rakouští a pruští vojáci v bitvě na Chlumu.