Autor ukazuje i další paradoxy v kariéře kytaristy, který jako okouzlený kluk hrál písně Beatles, a nakonec sám nahrává v legendárním studiu Abbey Road a setkal se s Paulem McCartneyem.

"Na Žbirkovi je nejzajímavější jeho posedlost hudbou. Silný životní příběh, který se za leckdy bezstarostnými a veselými písničkami a gentlemanským chováním skrývá. A také to, že je od osmdesátých let na vrcholu tuzemské populární scény a přitom se ani jednou nezaprodal. A jeho tvorba po celou tu dlouhou dobu zůstává relevantní. Vždyť z jeho poslední desky Miro by se současní dvacetiletí muzikanti mohli učit, co to znamená znít osobitě a nehrát přitom na jistotu," uvedl Vedral.

Žbirka v knize otevřeně hovoří nejen o hudbě. Nevyhýbá se ani tak těžkým okamžikům, jako byla smrt jeho staršího bratra Jasona, nebo první nevydařené manželství. Poodhaluje také zákulisí předrevoluční i porevoluční hudební branže i to, jak podstatný byl rozdíl mezi populární scénou v Česku a na Slovensku. "Kdyby měla kniha Zblízka podtitul, zněl by 'hudební příběh', protože se při jejím vzniku ukázalo, že Miro Žbirka často, i když možná podvědomě, psal soundtrack ke svým životním peripetiím," podotkl Vedral.

Čtenář se mimo jiné dozví o rozkolu v kapele Modus, kde Žbirka začínal svoji kariéru, o senzačním vítězství v anketě Zlatý slavík v roce 1982, ale i o krátkém románku s maďarskou pěveckou hvězdou Judit Szüczovou a seznámení se Žbirkovou dnešní manželkou Kateřinou, která se stala i jeho manažerkou.

"K nečekaným objevům dávných historek mne vedly i Honzovy nezatížené otázky. Když jsem mu vysvětloval realitu minulosti, byl někdy hodně překvapený a já si vzpomínal i na věci, které bych raději zapomněl," dodal ke knize Žbirka.

Honza Vedral je šéfredaktorem hudebního časopisu Headliner a čtvrletníku o současném umění ArtLover. Dlouhá léta působil jako hudební redaktor deníku MF Dnes a iDnes.cz a editor hudebního časopisu Filter. Jako aktivní hudebník vystupuje coby saxofonista s mezinárodní kapelou The Chancers.