"Potěšilo nás především to, že na všechny projekce byly plné sály. Znamená to, že o filmy byl mezi veřejností velký zájem," uvedla. Většinu snímků mohli návštěvníci vidět v kině Portyč, menší část programu pak nabízely projekce v kulturním domě.

Na festivalu se představili tvůrci z několika světových zemí. Ceny v jednotlivých kategoriích tak získaly například filmy z Jižní Koreje, Argentiny, Německa nebo Ruska. "Kromě toho mohli návštěvníci vidět bohatý doprovodný program," uvedla Terčová.

Členy mezinárodní poroty letos byly například bývalá vedoucí katedry filmu, televize a médií na britské univerzitě v Edge Hill Carol Ann Poolová, ruský režisér českého filmu 2Bobule Vlad Lanné nebo absolvent spolupořádající Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jiří Sádek. Soutěžit mohli jen tvůrci, kteří studují střední, vyšší nebo vysoké filmové školy.

Festival je spojen se vznikem Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku. Její zakladatelé, manželé Vladana a Miloň Terčovi, zorganizovali první ročník v roce 1997. Do šestého ročníku se konal jednou za dva roky.