"V kontextu událostí v Evropě a ve světě získala inscenace zcela novou aktuálnost. Z tohoto důvodu jsme ji zařadili do programu letošního Akcentu," řekla ředitelka festivalu Jana Svobodová.

Festival Akcent chce konfrontovat divadlo a ostatní druhy umění, které pracují formou komunitního umění, sociálních intervencí či umění ve veřejném prostoru. Festival vznikl před šesti lety jako platforma pro umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou. Letošní ročník se odehraje od 11. do 27. listopadu v Divadle Archa, Ultima Vez vystoupí poslední čtyři dny.

Choreografie In Spite of Wishing and Wanting způsobila v době svého uvedení v roce 1999 rozruch. Wim Vandekeybus tehdy poprvé vytvořil představení v čistě mužském obsazení, kde opustil téma vztahů mezi muži a ženami a zaměřil se výhradně na postoje a touhy ve světě obývaném muži. "Wishing and wanting je hodně o základních lidských touhách. Ty jsou stejně jako strach hybným motorem našich činů," řekl po premiérovém uvedení letošního remaku Vandekeybus.

Ultima Vez v Arše pravidelně hostuje od roku 1995, od té doby mají čeští diváci možnost sledovat tvorbu jednoho z nejvýznamnějších světových choreografů i jeho uvažování o současném tanci. Vandekeybus založil soubor v roce 1986. Jeho tvorba je charakteristická radikálním pohybovým divadlem plným konfrontací, výbušnosti, emocí a energie, jehož hnacím motorem je konflikt, síla, instinkt, vášeň.

V jeho představeních se prolínají tanec, hudba, divadlo, projekce a světlo v jeden celek, pokaždé však v jiné podobě. Významnou roli v projektech Ultimy Vez hraje autorská hudba a živý zvukový doprovod.