"Opět se jedná o projekty, které navrhují řešení městských prostor, které považují jejich autoři za problematické anebo by pro ně viděli nové využití," řekla Kocmánková. Na náměstí budou projekty vystaveny týden a poté budou přesunuty do vybraných výloh prázdných budov v centru města.

"Jednotlivé návrhy obsahují krom doprovodného textu i vizualizace s půdorysy, pohledy, schématy a situacemi, které jsou čitelné nejen pro profesionály, ale i pro laickou veřejnost," řekla Kocmánková. Celkem je připraveno 17 návrhů.

Projekt Městských zásahů vznikl v roce 2007 v Bratislavě. Jeho iniciátory byli Matúš Vallo a Oliver Sadovský. Projekt se setkal s ohlasem architektů i veřejnosti. Koncept pak začala využívat i další města. Poslední Městské zásahy Ostrava se konaly v roce 2013.

"Od té doby se Ostrava nijak výrazně urbanisticky a architektonicky nezměnila. Mění se ale její obyvatelé. Chuť a vůle po změně zde byla vždycky. Tento trend stále roste a my doufáme, že bude dál kulminovat a přinášet nejen do ostravského centra, ale i do dalších městských částí pozitivní změny," řekla Kocmánková.

Více informací o ostravské podobě projektu lze najít také na webu www.mestskezasahyostrava.cz a facebookovém profilu Městské zásahy Ostrava 2016.