Při jedné z akcí se účastníci dostanou do pěstitelského areálu fakulty tropického zemědělství nebo do vybraných komunitních zahrad. Čekat je bude i konzumace alternativního menu, uvedla ředitelka festivalu Markéta Kinterová.

Tvůrci děl pro letošní šestý ročník festivalu se drželi tématu vzájemného vlivu kultury a přírody. Jednou z programových linií je i vztah k půdě a přežívání v systému řízeném politickými a ekonomickými zájmy korporací a jednotlivců. Tomu se věnuje zejména naplánovaná výstava o ekologii pralesů na Borneu nebo instalace Společná sklizeň, která se s určitou nadsázkou zabývá uměním jako zemědělským odvětvím.

"Fotograf Festival není událostí, která by naplňovala běžná očekávání. Přáním jeho dramaturgů bylo připravit program, jehož pojetí vyvolá emoce - možná rozladěnost a pocit zmaru, ale také naději a vědomí nutnosti změny," doplnila ředitelka.

Svá díla s festivalovým podtitulem Cultura/Natura představí 19 českých a 19 zahraničních umělců, fotografické výstavy doplní performance, koncerty nebo přednášky. Podrobný program akcí je na fotografestival.cz.