Festival pořádá občanské sdružení KRUH od roku 2011 s cílem představit architektonickou tvorbu veřejnosti. "Šestý ročník festivalu upozorňuje na architektonické skvosty, stavby honosné i prosté, obdivované i zatracované, ohrožené i zářící novotou, opuštěné i probouzející se k životu či celé unikátní čtvrti a komplexy budov," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Lidem se o víkendu otevřou jindy nepřístupné objekty. V Praze může být zážitkem návštěva bývalé továrny Pragovka v Kolbenově ulici v Praze, která byla lákadlem i loňského festivalu. Lidé se v hlavním městě mohou vydat i po stopách architekta Pragera a prohlédnout jeho neznámou technickou stavbu - kotelnu ve Všeobecné fakultní nemocnici. První z opravených objektů otevře také bývalá dělnická osada Buďánka na Smíchově, plánované jsou i procházky mezi vilami pražských umělců na Ořechovce.

V mimopražském programu festival nabízí poslední možnost zažít v původní podobě areál Obzor na sídlišti v Brně Lesné, které je odrazem socialistické architektury. Průmyslovému dědictví se budou věnovat vycházky po sklárnách v Josefově Dole, bývalé textilce v Trutnově či po opuštěné továrně na výrobu papíru ve Vraném nad Vltavou. Účastníci si mohou připomenout i zaniklou výrobu potiskovaných látek v podještědském Českém Dubu. O možnostech formování historických měst současnou architekturou budou hovořit průvodci po Slavonicích či Černošicích.