Indické filmy bývají v Pákistánu nesmírně populární, a tak kina připouštějí, že utrpí finanční ztráty. Nicméně v bojkotu hodlají vytrvat přinejmenším pár týdnů, anebo do návratu indicko-pákistánských vztahů do normálního stavu. Obě země jsou ale úhlavními nepřáteli.

Skupina indických filmařů a producentů ve čtvrtek zakázala pákistánským hercům hrát v Bolllywoodu. A jeden z nacionalistických politiků vyzval k vyhnání pákistánských umělců z Indie.

Podle BBC to není poprvé, kdy špatné vztahy mezi oběma státy mají dopad i na kulturu.

Indická armáda ve středu provedla cílené údery na předpokládané ozbrojence v Pákistánu, které podezírá ze snahy proniknout do indické části Kašmíru. Údery podle indické armády způsobily nepříteli "značné ztráty". Pákistán popřel, že by k takovým útokům, obvinil ale Indii z ostřelování, které si vyžádalo životy dvou pákistánských vojáků. Z obavy před dalším vyhrocením nepřátelství prchají civilisté z pohraničních vesnic.

Situace v oblasti Kašmíru, který je rozdělený mezi Indii a Pákistán, zůstává již několik měsíců napjatá a prakticky denně se obě země disponující jadernými zbraněmi obviňují z provokací a násilností.

Jak Indie, tak Pákistán si dělají nárok na celý Kašmír, o který už svedly dvě ze tří válek, jež mezi nimi propukly od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947.

Nynější eskalaci odstartoval 18. září útok ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru, kde zemřelo 18 vojáků. Indický premiér Nárendra Módí útok ostře odsoudil, Pákistán odpovědnost za čin odmítl.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Dillí a Islámábád a separatisté již čtvrt století bojují za jeho připojení k muslimskému Pákistánu. Při násilnostech v této oblasti zemřelo už na 68.000 lidí, většinou civilistů.