"Káznice na Cejlu byla doposud veřejností opomíjené místo. To se však v poslední době pozvolna mění a káznice se začíná otevírat. Jedná se o jedinečné prostory, které mají pro divadlo úžasný potenciál," uvedla principálka divadla Líšeň Pavla Dombrovská.

Na dnešní večer si pořadatelé připravili předčítání textů z knihy bývalé politické vězenkyně Evy Mádrové doplněné o výstavu fotografií jejího syna Víta Mádra. Výstava umožní návštěvníkům nahlédnout do jinak nepřístupných prostor věznice. Následovat bude beseda s bývalými vězni. Večer uzavře hra divadla Líšeň Hygiena krve. Představení, které se odehraje v prostorách vězeňské kaple, je inspirované výpověďmi vrahů a obětí z období holokaustu i současnými neonacistickými weby.

V sobotu divadlo Líšeň uvede inscenaci Putin lyžuje inspirovanou texty a úvahami zavražděné ruské novinářky Anny Politkovské. Jedná se o jevištní reportáž o nástupu ruského prezidenta Vladimira Putina k moci a směřování jeho země k totalitě. Po představení bude následovat beseda o ruské propagandě v médiích s českými i zahraničními hosty. Mimo jiné s novináři Liborem Dvořákem a Piotrem Pogorzelskim. Festival ukončí akustický koncert Dagmar Voňkové-Andrtové.

Káznice se dlouhá léta nevyužívala a kvůli špatnému stavu byla nepřístupná veřejnosti. Město letos vložilo do nutných oprav víc než pět milionů korun. Chce v objektu káznice vybudovat Kreativní centrum pro setkávání umělců za stovky milionů korun. Projekt ale zdržuje proces prohlášení budovy kulturní památkou, které požaduje Národní památkový ústav. Ministerstvo kultury káznici kulturní památkou prohlásilo, město však podalo rozklad. Podle vedení magistrátu je nutné určit rozsah památkové ochrany tak, aby se neomezilo využití budovy pro kreativní centrum. Řešit se tak bude například ochrana krovů a s tím spojená přístupnost půdy, ale také přístup z Bratislavské ulice.