Vypráví příběh padesátníka, který se po ne příliš těžké zdravotní komplikaci dostane do byrokratického kolotoče sociálního systému, jenž víc než pomocí člověku je ponížením a degradací jedince.

Britský režisér a klasik sociálního filmu Ken Loach téměř ve všech svých filmech dramatizuje boj za sociální spravedlnost skrze individuální osud a s různou mírou didaktičnosti a humoru vyjadřuje či obhajuje levicová stanoviska. Mezinárodní úspěch zaznamenal hned se svým prvním filmem Kes (1969). Loachovy filmy se ale nikdy nevyhýbaly inovaci a vždy dokázaly vtipně a přitom s neobvyklou naléhavostí odrážet sociální nespravedlnosti nejrůznějšího druhu.

Přehlídka Be2Can letos uvede i vítěze Zlatého lva z loňských Benátek s názvem Zdaleka a vítězný snímek z Berlinale s názvem Fuocoammare: Požár na moři, stylizovaný dokument o uprchlické krizi.

Pořadatelé dnes oznámili, že zvláštním hostem Be2Can bude Mohamed Ben Attia, tuniský rodák, který se svým dramatem Hedi získal cenu za nejlepší debut na letošním festivalu v Berlíně. Film podle pořadatelů po 20 letech vrátil arabskou kinematografii do hlavní soutěže.

"Hedi je klíčovým titulem Be2Can 3, protože spojuje výraznou uměleckou kvalitu, aktuální výpověď a nové talenty. Naší ambicí je přivážet právě takové hosty, kteří zastupují nové a relevantní hlasy na festivalové scéně a kteří civilním způsobem zpracovávají společensky závažná témata," uvádějí dramaturgové přehlídky Vít Schmarc a Aleš Stuchlý. Film vypráví nejen osobní příběh introvertního mladíka Hediho, který se má oženit s dívkou na základě domluvy dvou rodin, ale také prozradí mnohé o arabském jaru a porevolučním Tunisku - srozumitelněji, než politické komentáře.

Celkově je na programu Be2Can 15 snímků, z toho 11 českých festivalových premiér. Diváky čekají i odborné úvody a doprovodný program včetně přednášek a diskusí ve festivalovém centru, kterým bude pražské kino Lucerna. "Neomezujeme se na pouhé projekce, naším cílem je kritická selekce a diskuse nejen o filmech samotných, ale i o festivalech, jejich dramaturgii, politice a cenách," říkají pořadatelé.