"Sezona má letos podtitul Klasika na talíři. Loni i předloni jsme posluchačům kromě klasických koncertů nabídli i něco neobvyklého, koncerty ze skladeb 20. století, ubylo nám však trochu abonentů. Proto se letos vracíme ke klasice a sezona je tradičnější. Nabídneme to, co je nejvíce žádáno," řekl Kvapil. Posluchači se tak mohou těšit na skladby skladatelů Chopina, Dvořáka, Schuberta či Mozarta.

Šéfdirigent filharmonie Petr Vronský označil letošní koncertní sezonu jako líbivou, odklonění od soudobé hudby jej osobně mrzí. Filharmonie však podle něj chce hrát a vyhovět především publiku. "Je to svým způsobem vstřícný krok publiku, na druhou stranu je to krok zpátky vzhledem k soudobé hudbě. Podle mne ji hrát máme, kdo jiný než my by ji měl hrát," podotkl Vronský.

Na zahajovacím koncertu zazní písňový cyklus Letní noci francouzského skladatele, spisovatele a hudebního kritika Hektora Berlioze. Druhou část koncertu, na které zazní jeho Fantastická symfonie, budou moci sledovat lidé nejen v sále filharmonie, ale i na Horním náměstí. Hudbu doprovodí světelné efekty promítané na fasádu budovy Moravské filharmonie. "Živý vizuální doprovod si pro olomoucké diváky připraví Kika Martini ze skupiny KinocirKus. Akce na náměstí začíná ve 20:00," uvedla mluvčí filharmonie Markéta Kvapilová.

Filharmonie se letos chystá představit posluchačům kromě umělců z České republiky i zahraničí také vynikající mladé interprety. "Mladá generace bude jak za dirigentským postem, tak na sólovém místě," uvedl Kvapil. Půjde například o klarinetistu Aleše Janečka, klavíristku Marii Šumníkovou či kontrabasistu Indiho Stivína, vnuka významného českého jazzového hudebníka Jiřího Stivína.

Olomoucká filharmonie chystá v sezoně také dva koncerty s Moravským divadlem v Olomouci, připravuje turné po Německu a hostit bude mezinárodní dirigentské a interpretační kurzy. U příležitosti Dne vzniku samostatného Československa chystá koncert, se kterým vystoupí také v Prostějově, Přerově, Šumperku a v Jeseníku. V Olomouci se koná 27. října.

Moravská filharmonie má téměř 1300 předplatitelů, vstupné letos zvýšila o deset procent zvýšeno. Cena šla nahoru po pěti letech.