Oslavy začnou 9. září v Biskupském dvoře, kde skončí soutěž o zisk truhly s pokladem, k níž se rozdalo počátkem roku 5000 klíčů, z nichž jen jeden je pravý. "Ukážeme také činnost jednotlivých oddělení zábavnou formou, jako je výroba šperků nebo hrnčířské dílny," uvedla Pánková. Zcela mimořádně se tento den zpřístupní Kapucínské terasy v centru Brna.

Všechna odborná oddělení se budou následně prezentovat po celý rok v Dietrichsteinském paláci. "Každé oddělení představí nejen svoji historii, osobnosti, které jím prošly, ale především nejvýznamnější sbírkové předměty," řekl ředitel muzea Jiří Mitáček. Výstava se bude obměňovat vždy po měsíci.

Jako první se představí Ústav Anthropos Historického muzea, který vystaví mimo jiné i originální rytinu ženské postavy na mamutím klu z Předmostí u Přerova pocházející z doby lovců mamutů před 30 tisíci lety a sošku šamana, pravděpodobně nejstarší loutku na světě, která byla objevena roku 1891.

Oslavy by měly vyvrcholit na podzim příštího roku koncertem Eurovize a setkáním prezidentů visegrádské čtyřky spolu s nejvyššími představiteli Rakouska a Slovinska. Zároveň se otevře nová stálá expozice muzea mapující historické milníky novodobé historie Moravy ve 20. století.

Moravské zemské muzeum vzniklo 29. července 1817 schválením dekretu císařem Františkem I., na jehož počest se do roku 1900 jmenovalo Františkovo. Nejstarší sbírkové knihy moravských osvícenců se datují až do roku 1808, které se dodnes rozšířily na více než šest milionů předmětů, z nichž nejslavnější je Věstonická Venuše.