Ta letošní má podtitul ASEAN - One Vision, One Identity, One Community (jedna vize, jedna identita, jedna komunita) a zahájí ji snímek thajského režiséra Bandžonga Pisantchanakuna s názvem Pee Mak, uvedli dnes pořadatelé na tiskové konferenci. Všechny filmy budou promítány s českými a anglickými titulky. Projekce začínají v 18:00, vstup je volný.

Úvodní film je romantickou komedií s prvky hororu a vrací se do doby počátku dynastie Rattanakosin, jednoho z nejsilnějších období thajské historie, kdy vazalskými státy Thajska byly Kambodža, Laos a některá malajská království. Vypráví příběh muže Maka, který opouští svou ženu a odchází do války. Po návratu jej čeká žena se synem, ale lidé ve vesnici tvrdí, že manželka zemřela při porodu svého mrtvého dítěte. Přátelé se snaží Makovi sdělit, že jeho žena i syn mohou být duchové, Makova láska k Nak je ale silnější než smrt, píše se v programu festivalu.

I další snímky mají často romantický nádech, někdy v nich jde o střet tradiční kultury východních zemí a západu, indonéský snímek Surat Dari Praha režiséra Anggya Dwimase Sasongka se zase dotýká i českého prostředí. Drama o smíření dvou generací odhaluje temné stránky indonéské historie a vypráví příběh Indonésana jménem Jaya, který v 60. letech studoval Praze.

Kvůli podezření, že sympatizoval s komunisty, ale v roce 1965 ztratil indonéské občanství a nemohl se tak vrátit domů za svou snoubenkou Sulastri. Po letech ho v Praze vyhledá její dcera, aby splnila matčino poslední přání a předala Jayovi dopis. Sama pak postupně odkrývá minulost, která jí pomáhá pochopit pravdu o její nikdy nefungující rodině.

Životopisný filipínský film Kid Kulafu režiséra Paula Soriana vypráví o dětství Mannyho Pacquiaoa, jednoho z největších boxerů světa. Festival zakončí vietnamský snímek Život Yen, který se dotýká tématu dětských sňatků a osudu žen na vietnamském venkově před rokem 1945.

Přehlídku organizují velvyslanectví zúčastněných zemí v Česku, jeho patrony jsou režiséři a producenti Petr Kazda a Tomáš Weinreb.