"Staří Řekové stavěli svá divadla pod širým nebem s pohledem do otevřené krajiny, na moře a hory. Tragický příběh se tak odehrával s vědomím širšího světa, kosmu, v přímém spojení se zemí a vzduchem. Přes pražský ostrov se v 11. století přehnalo několik vojsk, v 18. století zde byly zřízeny arény, kde se pořádaly psí štvanice na divokou zvěř, zem tak pojala krev z mnoha lidských i zvířecích obětí," přiblížila spojitosti dramaturgyně Marie Nováková.

Oresteia je jedinou zachovalou starořeckou trilogií. Vyrůstá z mytologie, z okruhu bájí o tragickém prokletí královského rodu Átreovců, kde dávná krvavá vina dopadá na další pokolení a vede k nekonečnému řetězu násilí a zločinů. Soubor Tygr v tísni drama sehraje v režii Ivo Kristiána Kubáka. V roli Agamemnona, který se tentokráte vylodí nad burácejícím vltavským jezem, se představí Jan Jankovský v alternaci s Tomášem Petříkem. Klytaimestru předvede Lucie Trmíková či Apolena Veldová. Bohyní Athénou bude po 15 večerů Marie Štípková, roli Apollóna divákům ztvární Aleš Bilík. Představení v přírodních kulisách začíná vždy v 19:30 a trvá dvě a půl hodiny.

Vila Štvanice je poměrně mladý divadelní prostor. Letos zahájí svou třetí sezonu. V tamní opuštěné vile ale sdružení studentů a čerstvých absolventů DAMU vystupovalo i před oficiálním startem v říjnu 2014.

V rámci doprovodného programu Antika ve spárech diváka jsou pro diváky od 11. do 13. září připraveny workshopy vedené členy inscenačního týmu na téma režie a dramaturgie, scénografie a herectví. Podrobnější program je na stránkách www.antickastvanice.cz.

gcm rot