"Harveyho dílo tvoří citace klasiků českého umění. Autor zároveň pochopil i český smysl pro humor, smysl pro trapnost dovedenou až do úplného konce. Aktuální výstava představuje hráče v punkových kapelách, tvůrce komiksů a později nejtypičtějšího představitele nového uměleckého směru stuckismus," říká kurátor výstavy Josef Záruba-Pfeffermann.

Harvey se s českou avantgardou seznámil prostřednictvím nové vlny českého filmu 60. a 70. let, zejména díky filmu Valerie a týden divů. Přes autora námětu Vítězslava Nezvala se pak Paul Harvey dostal k Devětsilu, Pražské surrealistické skupině, Teigemu i Toyen. "Některé mé malby byly přímo ovlivněny dílem českého výtvarníka a spisovatele Karla Teigeho, zejména sérií fotomontáží či koláží, které vytvářel od roku 1934 do své smrti v roce 1951," říká umělec, pro nějž má české výtvarné a filmové umění statut klíčové umělecké inspirace.

Fascinuje ho Teigeho unikátní schopnost propojit ženské postavy, krajinu a architekturu. Teige měl za to, že veškeré umění není nic jiného než transformovaná erotika, a že neexistuje žádné jiné téma než všemocnost lásky, říká kurátor. "Jeho dílo má silné a autentické surrealistické prvky, ale vyjádřené takovým způsobem, že je pociťujeme jako realitu, vlastně jako přirozenost,dodává Paul Harvey.

Harvey se narodil v roce 1960 v anglickém městě Burton upon Trent v hrabství Staffordshire. Vystudoval design a výtvarné umění. Od roku 1977 hrál v punkových kapelách. V roce 1982 spolu s Chrisem Reynoldsem založil komiks Mauretania Comics. Od roku 1986 přednáší o umění a designu. V roce 2001 založil výtvarnou skupinu The Newcastle Stuckists.

Stuckismus je umělecký směr, který vznikl v Británii v roce 1999. Svůj název vytvořili ze slova "stuck", tedy uvíznutý, zaseknutý, kterým konceptualistka Tracey Eminová označila jejich malby, uvízlé v umělecké minulosti. Stuckisté odmítají považovat za umění předměty, které se - dle jejich slov - stávají uměním až poté, co se ocitají v galeriích, čímž myslí právě konceptuální umění. Dnes existují skupiny stuckistů v mnoha zemích, v roce 2004 vznikla i česká odnož stuckistického hnutí s názvem Prague stuckists.