"Chceme dokázat, že koupaliště není vhodné pouze k rekreaci, ale může hostit také kulturní akce, a tím přilákat početnější skupinu návštěvníků. Přestože se jedná o architektonický skvost a místo s neopakovatelnou atmosférou, cestu si sem bohužel nachází stále méně lidí," řekl jeden z pořadatelů Jakub Hepp.

V celodenním programu vystoupí řada kapel a jeho součástí budou odborné přednášky architektů a krajinářů zaměřené na historii koupaliště a také možnosti jeho budoucího fungování. Představí se například Sabina Křováková, kapely Naděje či Puding paní Elvisovej.

Festival koupák navazuje na předchozí úspěšné akce, které se v rámci opavského festivalu Landscape konaly, vždy na netradičním místě. Koncerty se už uskutečnily například na Ptačím vrchu v Sadech svobody. Úspěšná byla akce Náplavka na oživení břehů řeky Opavy.

Tříměsíční festival Landscape se věnuje krajině a veřejnému prostoru. Od května do září nabízí na různých místech města výstavy, přednášky odborníků i hudební festivaly. V minulých třech letech byla přehlídka v Praze a přilákala podle pořadatelů desetitisíce návštěvníků. Na mnoha místech města se při festivalu objeví instalace vytvořené předními českými architekty a umělci.

Další cíl, který si festival klade, je oživení městského veřejného prostoru. "Věříme v odhalení skrytého potenciálu vybraných lokalit. Intervence i návrhy vnesou nový život do míst, která jsou v současnosti nevyužívaná, a pokusí se najít jejich řešení," uvedl náměstek opavského primátora Dalibor Halátek.