Filmová přehlídka byla letos tematicky zaměřena na Filipíny a nezávislý americký film. Organizátoři LFŠ připomněli i velikána italského filmu Luchina Viscontiho a představili nejdéle fungující ateliéry světa Ealing Studios. Pozornost byla věnována také němým počátkům žánru sci-fi, tvorbě 'krále braku' Rogera Cormana a polské filmové škole.

"Letošní LFŠ patřila k nejpříjemnějším, jaké jsem zažila. Jsem velmi šťastná, že do Uherského Hradiště přijelo vnímavé publikum se skutečným zájmem o film ve všech jeho souvislostech. Připravovat festival pro takové diváky je velká radost," uvedla Hejlíčková.

Na LFŠ do Uherského Hradiště letos zavítal český režisér Ivan Passer, který žije ve Spojených státech. Na zahajovacím večeru obdržel Výroční cenu AČFK za celoživotní boj o zachování umělecké svobody jak v československé, tak exilové tvorbě. "Viděl jsem už hodně festivalů, ale tento je jeden z nejsympatičtějších. Cannes je o byznysu, LFŠ o filmu, proto jí dávám přednost," uvedl.

Výroční cenu si z Uherského Hradiště letos odvezla slovenská herečka Emília Vášáryová, kterou pořadatelé LFŠ a odborníci ocenili za "vnímavé ztvárňování všech odstínů ženskosti" v divadle, televizi a na filmovém plátně.

Americká režisérka Julie Taymorová, kterou znají diváci především díky životopisnému snímku Frida, dostala Výroční cenu za mimořádně úspěšnou práci na poli výtvarného umění, scénografie, divadla, muzikálu a filmu. "Je úžasné být na místě, kde lidé filmy milují a kde si udělají čas na to, jít do kina, a nesedí jen doma u televize," řekla na slavnostním večeru Taymorová a cenu ve tvaru zmrzliny olízla.

Posledním letošním oceněným byl Zdeněk Fiala, který Výroční cenu dostal za dlouholetou práci ve Filmovém klubu Slavičín.

LFŠ v Uherském Hradišti pořádá Asociace českých filmových klubů. Návštěvníci festivalu letos mohli zavítat také na 12 divadelních představení, 11 koncertů i několik výstav.