Pojmenování směru, ve kterém je obsaženo slovo "mumble", tedy mumlání, vzniklo podle Jílka v podstatě náhodou. Při jednom americkém festivalu zvukař režiséra Andrewa Bujalského odpověděl na otázku, jak by se filmy určité skupiny filmařů mohly jmenovat, neologismem "mumblecore". "Bujalski to pak zopakoval do rozhovoru v časopise, stalo se to termínem a nálepkou, kterou sami tvůrci začali brzy nenávidět, protože to byla krabice, do které byly házeny i filmy, které základní prvky estetiky mumblecoru nesplňovaly," uvedl Jílek.

Filmy vznikaly v letech 2003 až 2008, od nízkého rozpočtu v řádech tisíců dolarů se odvíjela také estetika. "Je to točeno ruční digitální kamerou, je tam velká míra improvizace, ne třeba úplně kvalitně sejmutý zvuk, takže někdy těm postavám není rozumět, je tam ten ´mumble´, to mumlání. Je tam ta komunita, ta spojitost těch tvůrců, kteří si navzájem v těch filmech vypomáhali," uvedl Jílek.

Přestože je obrazová kvalita filmů někdy nízká, cenná je jejich autentičnost. "Je tam hodně improvizace, filmy jsou hodně ovlivněny životními příběhy, které v tu dobu zažívali režiséři sami. S tou nízkou technickou kvalitou a s tím, co s tím souvisí, z toho vychází velká míra tvůrčí svobody a autentičnosti," řekl dramaturg. Filmy zachycují zejména vztahová dramata, jsou o hledajících se hrdinech, kteří řeší své partnerské vztahy.

Do jádra mumblecoru se podle Jílka počítají tvůrci, kteří nejsou v Česku známí. "Někteří z nich potom točili větší nezávislé filmy, kde už hráli i známější herci, ale nikdo z nich se nedostal do mainstreamu. Možná jediné známější jméno je herečka Greta Gerwigová, taková múza mumblecoru, která hrála třeba i u Woodyho Allena a jiných tvůrců," řekl Jílek, podle kterého je mumblecore čistě americkou záležitostí. "Byly nějaké pokusy v Evropě nebo ve světě, ale tam je zapotřebí to prostředí, ta komunita," uvedl.

V rámci mumblecoru vznikly desítky filmů. Hradišťská filmová škola jich představuje 11, například Bujalského Vzájemné porozumění, Hannah jde po schodech režiséra Joe Swanberga či filmy bratrů Duplassových.