Festival zahájí 7. srpna tradičně Noc flamenca na nádvoří hradu Špilberk, kde vystoupí Gerardo Nunez se svojí manželkou, tanečnicí Carmen Cortesovou. "Folklor je nepřenosný, a proto pravé flamenco může znít jen v Andalusii, odkud skupina pochází," uvedl Bláha. K oslavám 25. výročí zakončí večer ohňostroj sestavený přímo na hudbu účinkujících.

Program se v dalších dnech přesune do prostor Nové radnice, kde vystoupí kytaristé z Evropy i ze zámoří. V úterý vystoupí například kanadský hudebník Patrick Kearney, který kromě klasické hudby komponuje i filmovou, a flamenco zazní znovu ve čtvrtek v podání španělských kytaristů Eduarda Pascuala a Paco Seca.

Celý festivalový týden budou vystupující, hudební pedagogové a odborníci vyučovat lekce hry na kytaru. Podle Bláhy je o kurzy každoročně velký zájem a letos se přihlásilo více než 100 aktivních účastníků, kteří mají nárok minimálně na tři individuální hodiny za dobu festivalu. Vybraní účastníci kurzů zahrají na závěr koncert spolu s kytarovým orchestrem.

Součástí akce je i mezinárodní soutěž Guitartalent, která se konala už desetkrát. Letos poprvé se mohou přihlásit všichni profesionální i amatérští kytaristé bez omezení věku. Do soutěže se přihlásilo 50 hudebníků z celého světa včetně Japonska nebo Argentiny.