Česko-americký režisér a scenárista je představitelem nové vlny československé kinematografie 60. let minulého století. Léta spolupracoval s Milošem Formanem, v tuzemsku i v USA, kam letos třiaosmdesátiletý Passer odešel v roce 1969. Jako režisér natočil v tuzemsku jen jeden celovečerní film - Intimní osvětlení. Diváci LFŠ ho měli možnost vidět, stejně jako Passerovy pozdější americké snímky.

Režisér zdůraznil, že filmař ke své práci potřebuje svobodu. "Já si ji beru. Mám na to systém, který jsem se naučil tady. Filmaři jsou omezeni mnoha faktory, finančně i co se týče tématu, o čem chtějí dělat film. Když ale máte tu správnou výuku, víte, jak to obejít," uvedl Passer. Peníze na své filmy prý nikdy sám nesháněl. "Já se do určité míry štítím peněz a snažím se jich zbavit co nejrychleji. Nebýt mé ženy, už jsem asi někde v chudobinci," řekl Passer.

Filmař podle něj potřebuje být ve správný čas na správném místě. "Záleží i na určité módě doby. V 70. letech byla v Americe móda autorských filmů. Tak se Milošovi (Formanovi) podařilo udělat jeho první film Taking Off i můj první americký film, protože oni věřili, že stojí za to podporovat autorské filmy, které nejsou tak drahé a vydělají peníze. Dívali se na to i z hlediska statistiky, že když se udělá 13 filmů, jeden z nich zaplatí všechny," doplnil Passer.

Před lety v České republice plánoval snímek o bratrech Mašínových. Nenatočil jej, neboť nevyhověl požadavku německých producentů, aby byl v angličtině. "Je mi líto, že jsem to nemohl udělat," řekl. Jak ale dodal, naučil se, že když už po nějaké době akceptuje fakt, že se film dělat nebude, je lepší na to pak zapomenout. "Je to otázka duševního zdraví. Dívám se dopředu," přiblížil režisér a řekl, že nyní má tři scénáře, které by chtěl natočit.

První by měl být film ve španělštině natáčený ve Španělsku. Půjde o příběh chlapce, kterému vážné zranění překazilo kariéru fotbalisty. On se poté, co uvidí film s Peterem O'Toolem, rozhodne stát hercem. Další snímky plánuje Passer točit v USA. Film Viagarské vodopády bude o dvou vdovcích v letech, z nichž jeden zařídí druhému narozeninový den se vším všudy včetně viagry a dvou 'dam noci'. " A ten kamarád se do jedné z nich zamiluje. Film je v podstatě o tom, že nikdy není pozdě," poznamenal Passer.

V obou výše zmíněných filmech Passer nabídl role herečce Penelope Cruzové, scénář k Viagarským vodopádům nyní studuje Dustin Hoffman. Třetí chystaný snímek Passer prozradit nechtěl. "Je to tajemství. Je to tak jednoduchý koncept, že se divím, že to ještě nikdo neudělal. Bojím se, že kdybych vám to řekl, hned to někdo bude dělat," uzavřel režisér.