Bouzov nyní nabízí návštěvníkům šest samostatných prohlídkových okruhů, rozděleny jsou podle témat. Trasa Arcivévodův okruh trvá podle kastelánky zhruba 70 minut a určena je především pro ty, kteří se zajímají hlouběji o historii Bouzova. "Jde o okruh, který ukáže návštěvníkům prostory, které byly v minulých letech přístupné pouze při večerních prohlídkách. Chceme na tomto okruhu ukázat něco z historie hradu, co se návštěvníci nedozví na ostatních trasách. Zjistí, jak hrad vypadal, než arcivévoda Evžen rozhodl o tom, že bude přestavěn do současné podoby," uvedla kastelánka.

Návštěvníkům se na novém okruhu otevřelo křídlo hradu, které bylo v původní podobě nejmladší na hradě. "Při přestavbě bylo budováno jako soukromý byt arcivévody Evžena Habsburského, který přestavbu hradu financoval. Tato část hradu mu měla sloužit jako letní byt. Nachází se v patře, v přízemí křídla je byt jeho pobočníka. Zároveň byla obnovena částečně také bašta," řekla kastelánka. Do okruhu patří i kuchyně, která byla dosud pouze součástí kruhu s názvem Jak se staví středověký hrad.

Hrad Bouzov byl založen na přelomu 13. a 14. století. Do roku 1696 jej vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, poté panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Rozsáhlá přestavba hradu se uskutečnila na přelomu 19. a 20. století a podepsal se pod ni nový velmistr řádu, arcivévoda Evžen Habsburský. Přestavba ovlivnila i celkový vzhled městečka, neboť výrazně stoupl počet zdejších obyvatel, uvádí obec na svých stránkách.

V držení řádu zůstal hrad do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, při okupaci byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov opět konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad opakovaně usiluje u soudů. V roce 1999 se stal hrad národní kulturní památkou. Loni jej navštívilo přes 105.000 lidí.