Potřetí přijede do Varů renomovaný producent nezávislých filmů Ted Hope, nyní jako hlavní producent společnosti Amazon Studios. "Tato firma vstoupila na filmový trh s novou strategií natáčení a distribuce filmů na video-on-demand bázi, kdy si zájemci mohou snímky vybírat i stahovat přímo z webového rozhraní Amazonu. Začala se také věnovat distribuci nezávislých uměleckých filmů v kinech. V Cannes letos uvedla pět filmů: tři z nich v soutěži včetně nového filmu Jima Jarmusche a také nový snímek Woodyho Allena Café Society, který karlovarský festival zakončí," řekl Mucha ČTK.

Připomněl, že Ted Hope byl už v Karlových Varech jako člen hlavní poroty a jako producent soutěžního filmu Spoluautor. "Nyní tu chce využít možnosti setkat se s desítkami evropských distributorů a představit jim svou vizi filmového průmyslu v blízké budoucnosti," uvedl Mucha.

Upozornil i na Den s Františkem Danielem (1926-1996). Letos uplynulo 90 let od narození a 20 let od úmrtí tohoto českého scenáristy, producenta, režiséra a pedagoga. "Řadí se k mezinárodně nejrespektovanějším filmařům českého původu. Významně zasáhl do historie moderní české kinematografie, když se jako autor námětu, scenárista, režisér, producent či jako vedoucí jedné z nejprogresivnějších barrandovských tvůrčích skupin podílel na takřka čtyřicítce domácích snímků," uvedl Mucha.

Danielovým nejúspěšnějším projektem byl oscarový Obchod na korze (1965), kde si proti komunistické byrokracii prosadil postavení producenta, funkci, kterou se snažil zavést do českého filmového průmyslu. Od poloviny 50. let se věnoval pedagogické činnosti. K jeho nejnadanějším žákům patřili Pavel Juráček a Miloš Forman. V letech 1967 až 1968 byl děkanem pražské FAMU.

V roce 1969 František Daniel emigroval do Spojených států, kde pokračoval především v pedagogické činnosti. Stal se prvním děkanem Amerického filmového institutu v Los Angeles. Právě tam byl jeho žákem mladý režisér David Lynch, jemuž pomohl s prvním filmem Mazací hlava. Lynch dodnes uznává Daniela jako svého mentora, nejlepšího učitele filmu v historii, který zásadním způsobem ovlivnil jeho kariéru. Daniel pak vyučoval na Carleton College v Minnesotě a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. V roce 1981 mu Robert Redford nabídl místo uměleckého ředitele nově vznikajícího Sundance Institutu.

"Karlovarský festival ho připomene tvůrčí dílnou, která představí prostřednictvím analýzy filmu Někdo to rád horké jeho pedagogické metody. Bude uveden i snímek Letos v září, jehož byl v roce 1962 v Československu spoluscenáristou a režisérem," dodal Mucha. Hosty Dne s Františkem Danielem budou jeho synové Martin a Michal, režisér Ivan Passer či režisér a producent Sterling Van Wagenen, spoluzakladatel Sundance Film Institutu.