"Výstava je koncipována pro širokou veřejnost a svým pojetím tvoří jakýsi příběh jízdního kola tak, jak se s rozvíjejícím technickým pokrokem vyvíjelo," doplnila spoluautorka výstavy Eva Podzemná. Návštěvníci se seznámí s vývojem kola od konce 18. století do poloviny 20. století, s počátky cyklistiky v Čechách i se vznikem cyklistických spolků, klubů a vyznavačů vysokých kol. Část expozice je tak věnována Klubu cyklistů turistů Český lev Plzeň, který v Plzni působil od roku 1887 do roku 1948 a který loni několik nadšenců a milovníků starých bicyklů obnovilo.

Muzeum do expozice zařadilo ze svých sbírek například vysoké kolo, tematické secesní plakáty, prapor, fotografie, dobové oděvy a také draisinu - předchůdce kola, kde jezdec nešlapal do pedálů, ale odrážel se o zem. Do expozice přispěli originálními dresy či medailemi i soukromí sběratelé.

"Expozice kol je rozdělena tematicky - historie výroby kol, kola v období první republiky, válečná kola, turistická kola, silniční kola, závodní kola, úspěchy českého cyklistického sportu, kolo v přírodě a na výletě, kolo v dílně opraváře," vyjmenovala Podzemná. K vidění je také unikátní motokolo Václava Klementa, zakladatele firmy Laurin & Klement, a unikátní replika amerického parokola Roper z roku 1894.

Nejen příznivci cyklistiky se dozvědí také o historii kdysi slavného kola značky Favorit, o jeho krachu a znovuvzkříšení.