K výstavě s názvem Bohdan Kopecký - Vladyka z bídy vyšla ve spolupráci s Regionálním muzeem v Litomyšli a nakladatelstvím Arbor vitae stejnojmenná publikace Martina Boštíka a Stanislava Vosyky.

Na litomyšlskou expozici navazuje výstava Bohdan Kopecký - Studentská léta (tvorba z let 1945-1950), která bude od 1. července do 2. října instalovaná v Kulturním domě města Holic. Po válce Kopecký studoval pražskou akademii a již v tomto období se projevil jako brilantní kreslíř a skvělý pozorovatel okolí milující přírodu a rodné město. Některá Kopeckého díla budou veřejně vystavena poprvé.

Bohdan Kopecký (1928 až 2010) byl v 50. letech nucen nastoupit vojenskou službu u PTP v Záluží u Mostu jako horník. Prostředí zdevastované lidskou rukou se však stalo jeho inspirací. "Expresivně pojednané obrazy krajin rozdrásaných těžbou uhlí se plní baladičností a symbolickou snovostí obracející se k dějům a životu uprostřed uhelných hald," uvedla Schlaichertová.

Na konci 70. let musel Kopecký severní Čechy opustit a natrvalo se vrátil do Litomyšle. V novém prostředí ale jako by nenacházel inspiraci, maloval jen výjimečně. Novou vzpruhu pro jeho tvorbu přinesla návštěva Kanárských ostrovů a Havaje. Obrazy lávových polí znázorňující neustálou proměnu sopečné krajiny tak uzavírají autorovu tvorbu, která se doslova i symbolicky neustále obracela pod povrch Země a hledala v jejích hlubinách.