Pro letošek padla volba na prostor U Zvonu. Stával tam velký dům, poškozený a odstřelený po povodních v roce 2002. Atraktivní lokalita vedle náměstí a sadového okruhu patří městu, které ji slíbilo kraji pro novou galerii. Stavba obrazárny se odložila, prostranství nyní kryje oranžový písek a rostou na něm platany. "To místo je bomba. Vybrali jsme ho a věřili jsme mu, ale stalo se mi snad poprvé, že mě to místo strašně překvapilo. Když jsem přišel poprvé, když se tady postavila elevace, úplně jsem tančil radostí," řekl ČTK umělecký ředitel a režisér Dona Quijota Vilém Dubnička. Prostředí je podle něj samo o sobě unikátní a může evokovat parné Španělsko. Scéna s boudou z vlnitého plechu, haldou písku, obřími dřevěnými cívkami od kabelů a s pivními bednami ale ještě víc pomáhá rozehrát Quijotovu oslnivost, řekl.

Od úmrtí autora románu Miguela de Cervantese uplynulo 400 let, jeho dílo je ale má stále co říct, míní Dubnička. I přes moderní oděv a scénu je přesvědčen, že divákům nabídne klasického Dona Quijota. "Ono to tak úplně nevypadá, když člověk přijde do toho prostoru, ale téma donquijotství je funkční v každé době, ať už máte na scéně koně nebo třeba kontejner," řekl s narážkou na kontejner na odpadky, který nahrazuje Donu Quijotovi jeho koně Rocinante. Do představení zasahují také zvuky města, třeba tramvaje projíždějící těsně kolem hlediště.

Divadelní léto startuje U Zvonu, kam se do hlediště vejde 450 diváků, už dnes tak zvaným Improzápasem - improvizačním utkáním týmů z Prahy a z Plzně. Po sobotní premiéře bude následovat do 15. července deset repríz Dona Quijota a od 20. července sedm repríz loňské komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! s Pavlem Baťkem jako Sherlockem Holmesem. Program nabídne ještě 18. července exhibici Slam Poetry Open Air.

Vstupenky na Dona Quijota z předprodeje rychle mizí, téměř vyprodané jsou zejména pátky. "Každý rok máme vždy o něco volněji v prvních dnech, s blížícím se závěrem bývají představení zcela vyprodaná," dodala ředitelka festivalu Marcela Mašínová. Rozpočet akce je asi 3,5 milionu korun, letos pořadatelé dostali výrazně menší příspěvek od města. Loni to byl milion, předloni 0,7 milionu a letos z čtyřletého grantu 0,4 milionu Kč. Vstupné podle Mašínové vydělá na přibližně 30 procent nákladů.

Lada Pešková mal