Právě před pěti lety, 28. června 2011, ukončil činnost dětský soubor Bambini di Praga. Ke ztrátě prestiže i faktickému konci tělesa přispěla aféra jeho sbormistra Bohumila Kulínského mladšího, který byl v roce 2004 zatčen a obviněn ze zneužívání sboristek. "Kauza kolem pana Kulínského byla velmi smutnou záležitostí, ale jsme přesvědčeni, že z dlouhodobého hlediska nemá na pověst dětských sborů vliv," řekla ČTK sbormistryně Kühnova dětského sboru Kateřina Košťálová.

Kauza výrazně nezasáhla ani Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. Jeho vedoucí sbormistryně Věra Hrdinková za problém při náboru nových členů považuje konkurenci různých mimoškolních aktivit. "Bohužel se nám vyměnila i generace rodičů, kteří mají stále méně času na to, aby vozili děti na zkoušky jinam než do školy, do které chodí dopoledne. Raději si zvolí keramiku, floorball nebo přehazovanou ve škole jen proto, že nemají čas, možná někdy i chuť věnovat se některému oboru více, pod kvalitním vedením a s vyšší ambicí, než je pouhá výplň času," uvedla Hrdinková.

S konkurencí jiných volnočasových se potýká také Kühnův dětský sbor, který je se svou více než osmdesátiletou tradicí nejstarším tuzemským sborem svého druhu. "Obecně dnes čelíme větší konkurenci dalších volnočasových aktivit, to je také rozdíl oproti situaci před dvaceti či třiceti lety, kdy nebyl pro děti zdaleka takový výběr koníčků. Jsme ale přesvědčeni, že když věnujeme velké úsilí tomu, aby sbor byl na špičkové úrovni, tak v konkurenci ostatních aktivit nabízíme opravdu hodnotné trávení volného času. A devět set současných členů našeho sboru je důkazem, že tato práce má smysl," podotkla sbormistryně Košťálová.

Dalším problémem je, že každý rok odcházejí na konci sezony ty nejstarší a nejzkušenější děti. "Prázdná místa musí okamžitě zaplnit šikovní zpěváci z přípravných oddělení, které jsme si několik let vychovávali. Když však není široká základna, není z čeho čerpat, a sbor jde s kvalitou okamžitě dolů," řekla Hrdinková.

Některé soubory zvyšují svoji atraktivitu spoluprací s umělci mimo oblast klasické hudby. Například chlapecký sbor Boni pueri několikrát vystupoval se zpěvačkou Lucií Bílou, do svého programu je pozvali Štefan Margita, José Carreras a Bobby McFerrin. Rapper Lipo si přizval Kühnův dětský sbor do refrénu písně Všechno má svůj čas. Marie Rottrová před časem na svých vánočních koncertech představila dětský sbor Coro Picollo.