"Chodím na festival od osmi let, ale takové horko na festivalu nepamatuju," poznamenal Bobčík. Verbuňk se letos na festivalu tančil už pojednatřicáté a pořadatelé udělili také cenu Ladislavu Šimečkovi za dlouholetou moderátorskou službu této soutěži.

Programovou novinkou letošního festivalu bylo například dvoudenní vystoupení souborů z Horňácka nazvané Hore dědinů muzika hrála. "Ve skanzenu vystupovaly mužské či dětské sbory, lidé mohli vidět ukázky krojů či řemesel," řekl Bobčík.

Tradiční bývá ve Strážnici také vystoupení zahraničních sborů. "V pátek měla vystoupení velice kladné ohlasy," uvedl Bobčík. Ve Strážnici letos vystupují hudebníci například z Peru, Indie, Egypta, Namibie a Irska. Za velice přitažlivý označil také Hebrejské písně a klezmerovou hudbu, tedy lidovou hudbu východoevropských Židů. "Některým lidem se to tak líbilo, že šli i na reprízu," uvedl Bobčík.

Festival má více než sedmdesátiletou tradici, ovšem láká i mladé lidi. "Strážnice je festival rodinného typu, přijíždí stále více rodin s dětmi, což nás těší," uvedl tajemník přehlídky Petr Horehleď. Návštěvnost stoupá, loňský jubilejní ročník přilákal přes 30.000 lidí.

Při zahájení letošního ročníku ministr kultur Daniel Herman (KDU-ČSL) také předal Cenu Ministerstva kultury v oborech zájmových uměleckých aktivit. Za obor tradiční lidové kultury a folkloru ji převzal Jan Krist za celoživotní jedinečné propojení vědecké, popularizační a tvůrčí práce v oblasti tradiční lidové kultury a folkloru.