S velkým ohlasem se naposledy v knihovně v Sokolově setkal Velký hmyzí večer s ochutnávkou hmyzích delikates. Na programu má knihovna i přednášky o stravě a životním stylu, astrologii nebo workshopy pro seniory. "O tyto akce je skutečně velký zájem. Pomáhá nám to přilákat návštěvníky, kteří by si jen tak vypůjčit knížku zřejmě nepřišli. Někteří se pak rovnou zaregistrují a stanou se pravidelnými návštěvníky," řekla ČTK ředitelka knihovny Daniela Drobečková. Registrovaných čtenářů je podle ní kolem 3200 a v posledních letech se jejich počet příliš nemění.

Chebská knihovna se díky širokému spektru pořádaných akcí stala kulturním centrem města. Ani počet klientů této knihovny se podle její ředitelky Martiny Kuželové ale výrazně nemění, je jich okolo 4200. Zájem o knihovnu kolísá podle věku. "Když mladí lidé chodí do školy, tak do knihovny chodí a čtou. Pak založí rodinu a na čtení nemají čas. Když děti odrostou, zase se do knihovny vrací," uvedla Kuželová.

Na zajímavý program sází i knihovny v menších městech. Čtení pohádek v parku, výtvarné tvoření, výstavy, ale i dobrodružné výlety a turistika - to vše jsou akce, které pořádají knihovny v Chodově, Lokti nebo Hroznětíně. Hroznětínská knihovna, jejíž chod zajišťuje jediná knihovnice, dokonce získala ocenění v celorepublikové soutěži Knihovna roku 2015.

Pravidelným dějištěm výstav a dalších akcí je i krajská knihovna v Karlových Varech. Vedle obvyklého knihovního fondu nabízí i jednu zajímavost - vlastní balneologický fond, který postupně rozšiřuje. "V loňském roce se nám podařilo získat do fondu balneologické knihovny například Časopis lékařů českých, a to kompletní svázané ročníky 1892 - 1896 a 1898 - 1900, dále pak časopis Dentista: časopis dentistů a zkušených zubních techniků v ČSR, ročníky 1940-1941, rovněž kompletně svázané. Zajímavou akvizicí do archivního fondu byl také Zákoník zemský Království českého vydaný roku 1886," řekl ČTK ředitel knihovny Vratislav Emler.

Karlovarská krajská knihovna měla loni 10.276 registrovaných uživatelů. Proti předchozímu roku je to nepatrný pokles o 130 čtenářů. Podobně mírně loni klesl počet výpůjček, a to z 454.000 na 435.000.

stu pnp ktp