Například přerovská knihovna loni poprvé půjčovala knihy lidem přímo na koupališti, vyřazené tituly nabízela při Týdnu knihoven také na nádraží. Prezentovala se i na Knižních trzích na hradě Helfštýně. Cílí i na nejmladší Přerovany - loni pasovala na čtenáře 440 prvňáčků ze sedmi přerovských základních škol, kteří pravidelně navštěvovali knihovnu. "Je to propagace knihovny a služba veřejnosti, snažíme se tak nalákat nové uživatele, jejichž počet nepatrně klesá," řekl ČTK ředitel přerovské knihovny Pavel Cimbálník.

Knihovna města Olomouce se snaží akcemi podle ředitelky Lenky Pruckové dostat do knihovny i ty, kteří o to zpočátku nestojí. Loni její akce navštívilo 17.324 lidí, o 3000 více než předloni. Knihovna pořádá besedy, ale i kurzy trénování paměti či tvůrčího psaní. "Naše pracovnice budou přes prázdniny chodit po městě ve slušivých tričkách s nápisem OLOKNIHA a budou zvát do knihovny. Přitom podarují zájemce i vyřazenou knihou," uvedla ředitelka. Zaměstnanci točí každý měsíc videomagazín Knihomol, který umisťují na sociální sítě, na jedné z poboček budou také každou středu o prázdninách hrát divadlo.

Na dětské čtenáře, kteří mohou do budoucna posílit čtenářskou základnu, se zaměřuje také knihovna v Jeseníku. Prostřednictvím Knihovnických lekcí knihovnu navštíví postupně všechny děti ze zdejších mateřských škol. "Ze základní školy poctivě projdou knihovnou žáci celého prvního stupně, pravidelně se každý rok vracejí, seznamují se s provozem knihovny a orientací v ní. Tyto děti jsou pak schopné samostatně využívat našich služeb," řekla ČTK pracovnice knihovny Petra Sikorová. Oblíbená je i populární Noc s Andersonem či cestopisné přednášky. "V loňském roce jsme udělali 39 akcí všeho druhu, kterých se zúčastnilo 918 návštěvníků," doplnila Sikorová.

Netradiční akcí každoročně oslovuje v březnu čtenáře i knihovna v Lipníku nad Bečvou, která plní vybrané linky autobusů vyřazenými knihami. Letos se v nich vozilo přes 400 knih, tituly jsou každoročně rozebrány.

Knihovna v Lipníku nad Bečvou nyní registruje zhruba 730 čtenářů, jejich počet postupně klesá. Vedení knihovny již dříve uvedlo, že lidé zřejmě méně čtou, ubývá také kmenových čtenářů ze starší generace. Počet čtenářů nepatrně ubylo i v Přerově, kde bylo loni registrováno 5658 čtenářů, o 44 uživatelů méně než předloni. V Jeseníku mají zhruba 1620 čtenářů, počet zůstává stejný. Naopak v olomoucké městské knihovně počet čtenářů stoupl zhruba o sto na 11.232 lidí. Podle ředitelky se mění struktura čtenářů, zásluhu na tom mají například severské detektivky, které přilákaly čtenáře v produktivním věku včetně mužů. Zvyšuje se také počet dětí, které chodí do knihovny s rodiči.