Po dobu rekonstrukce historické budovy Státní opery se v operní sezoně 2016/2017 odehraje až 95 představení v Hudebním divadle Karlín. Rekonstrukce budov Státní opery za přibližně miliardu korun má skončit v roce 2018. Posledním představením v historické budově před jejím uzavřením bude 2. července Turandot italského skladatele Giacoma Pucciniho.

Premiéra Elektry ve Státní opeře s britskou sopranistkou Susan Bullockovou v hlavní roli se uskutečnila 10. června. Vedle Bullockové, která v roli Elektry debutovala před šesti lety v Metropolitní opeře v New Yorku, se představila Rosalind Plowrightová coby Klytaimnestra, role Chysothemis se zhostila německá sopranistka Anna Gablerová, Aigisthem byl Richard Berkeley-Steele a Orestem Károly Szemerédy. Hudební nastudování svěřilo Národní divadlo německému dirigentovi Rolandovi Böerovi.

"Páteční premiérou Národní divadlo dokázalo, že kvalitami, které se mu čas od času snaží někdo upřít, zkrátka disponuje. Bylo by naivní si myslet, že tato inscenace Elektry sedne každému (při premiérové děkovačce se ozvalo i bučení směrem k režisérovi), ale zjednodušeně lze říct, že za takovou práci by se nemusel stydět ani sebevyhlášenější operní dům," napsal Vojtěch Rataj na portálu Opera Plus.

Hudební tragédie plná násilí a krve s textem Huga von Hofmannstahla na motivy stejnojmenné Sofoklovy tragédie má základní konflikt v touze Elektry pomstít smrt svého otce Agamemnona, kterého zavraždila její matka Klytaimnestra s milencem Aigisthem.