"Chtěli jsme laskavý, milý příběh, který pohladí, dojme a dá naději," charakterizovala snímek producentka Dana Voláková.

Hrdina příběhu žije a pracuje řadu let v Londýně. Zaběhaný rytmus jeho života jednoho dne přeruší zpráva z Prahy, kterou považuje za omyl nebo špatný vtip. Je otcem osmileté Emy a po nehodě její matky také její jediná šance, jak se vyhnout dětskému domovu. Nutnost soužití s dcerou, o jejíž existenci dosud neměl tušení, mu život převrátí vzhůru nohama. Musí také přesvědčit sociálku, že roli rodiče zvládne - a proto je nutné najít pro Emu matku.

Režisér Havlík uvedl, že ho bavilo sledovat osudy člověka, který celý život žije jinak, nemá děti a najednou se připlete do situace, s níž se jen obtížně vyrovnává. Vetchého chtěl obsadit už do svého debutu Zejtra napořád, ale nevyšlo to.

V titulní dětské roli se objeví Ema Švábenská, další postavy ztvárnili Vilma Cibulková, Anna Polívková, Marek Taclík, Jiří Dvořák či Oldřich Vlach.

Snímek Pohádky pro Emu vzniká v produkci společnosti Fénix Film a souběžně s českou premiérou se objeví i ve slovenských kinech. Některé scény vznikly v anglickém královském městě Windsoru. Hlavní část natáčení se uskutečnila v Krušných horách a v Praze.