Se Singapurským symfonickým orchestrem se představí americký houslista Gil Shaham. Ve slavném Mendelssohnově Houslovém koncertu e moll rozezní svůj unikátní nástroj z dílny Antonia Stradivariho, vyrobený v Cremoně roku 1699 a pojmenovaný Hraběnka de Polignac podle dvorní dámy francouzské královny Marie Antoinetty. Jedinečnost těchto houslí spočívá ve faktu, že jsou tenčí a delší než ostatní nástroje ze Stradivariho dílny.

"Mendelssohnův houslový koncert, který si Gil pro tuto událost vybral, se podle nás skvěle hodí k dalšímu programu večera, Schönbergově svůdné Zjasněné noci a Ravelově tanečnímu La valse. Také jsme poctěni, že budeme moci pražskému publiku představit éterickou symfonii talentovaného singapurského skladatele Chena Zhang Yiho, která celý večer zahájí," uvedl Lan Šuej.

Singapurský symfonický orchestr je předním asijským orchestrem. V roce 2014 orchestr debutoval na londýnských BBC Proms. Kromě Velké Británie koncertoval rovněž ve Spojených státech, Hongkongu, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii či Francii. V České republice se představí posluchačům poprvé.

Festival Pražské jaro zahájila 12. května Smetanova Má vlast v podání České filharmonie pod taktovkou estonského dirigenta Paava Järviho. Více informací a program se nachází na www.festival.cz.