Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Památkový ústav ho získal do svého vlastnictví zhruba před 12 lety. "Už tehdy byl v dezolátním stavu. Na základní statické zajištění jsme od té doby vydali asi devět milionů korun," uvedl Kadlec.

Monumentální hospodářský dvůr vznikl ve druhé polovině 17. století, v době největšího stavebního rozmachu na zámku. Pod vedením italských stavitelů Giovanniho Domenica Orsiho a později Julia Broggia se Zákupy vypleněné Švédy za třicetileté války změnily ve velkolepou venkovskou rezidenci. Zámek tehdy získal terasovou zahradu, závodiště pro koně, rybník, bažantnici a oboru. I dnes, kdy jsou pozemky značně okleštěny, má areál přes deset hektarů.

Na celkovou obnovu hospodářského dvora ale nelze žádat o dotaci, podle Kadlece je možné z evropského programu získat maximálně pět milionů eur (cca 135 mil. Kč). Tato částka by na obnovu konírny a jízdárny měla stačit. Žádost chtějí památkáři podat na přelomu letošního a příštího roku. "Pokud se nám podaří dotaci získat, k zahájení prací by mohlo dojít na začátku roku 2018," uvedl Kadlec.

Po rekonstrukci by měla být konírna, v níž v minulosti bylo ustájeno až 60 koní, veřejnosti přístupná. V plánech památkářů je umístit do přízemí expozici zaměřenou na dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako letní rezidenci. Další expozice by měla být v konírně v prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře. Podle Kadlece tam chtějí dát předměty odkazující na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.