"Nyní ještě dolaďujeme zadávací podmínky pro výběr dodavatele, posunutí termínu jsme také zvolili s ohledem na nyní se rozbíhající návštěvnickou sezonu," řekl Svoboda. Podle památkářů by všechny stavební práce měly být dokončené za šest až osm měsíců od jejich zahájení. Termín dokončení však může ovlivnit počasí v zimě.

Součástí oprav má být například vyčištění zhruba 900 metrů dlouhého náhonu od Viktorčina splavu, rekonstrukce čeká také všechny čtyři dřevěné mosty přes náhon. Obnovou mají projít i stavidla či vodní kolo u mandlu a mlýna.

O sanaci zřícené opukové skály se postaral státní podnik Lesy České republiky, který lokalitu spravuje. "Nechali jsme si zpracovat odborný posudek. Pak jsme uvolněnou skálu odstranili a cestu vysypali štěrkem," řekl ČTK lesní správce Lesů ČR Jiří Mička. V turistické sezoně lidé cestu hojně využívají, pro pěší a cyklisty je hlavní spojnicí České Skalice s Ratibořicemi. Po cestě vedou i dvě naučné stezky.

Babiččino údolí, které ve své knize Babička popsala Božena Němcová, je častým cílem turistů. Navštěvují nejen Staré bělidlo či vodní mandl, ale i budovu zámku v Ratibořicích a přilehlý park.