"V Národním muzeu seznamujeme s významnými osobnostmi nejen z oblasti historie a vědy, ale i umění a hudby. Josef Suk patřil k předním osobnostem hudebního světa a velmi mě těší, že otevíráme výstavu, která představí jeho životní kariéru a zároveň ukáže široké spektrum předmětů a rodinných památek, jež získalo České muzeum hudby darem od paní Marie Sukové, manželky slavného houslisty," uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zájemci si budou moci prohlédnout i hudební nástroje ze sbírky Českého muzea hudby, na které Josef Suk hrál - housle Stradivari a housle Guarneri, které dnes patří k nejvzácnějším nástrojům na světě.

České muzeum hudby získalo do svých sbírek v uplynulých letech řadu unikátních předmětů týkajících se životního osudu Josefa Suka včetně osobních předmětů, mezi které patří například zlaté hodinky nebo cenné barokní hodiny s kalendáriem a zvonkohrou. O tom, že i virtuos může mít obyčejné lidské zájmy, přesvědčí Sukova rozsáhlá sbírka modelů autíček, takzvaných angličáků. Více informací se nachází na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz.

Josef Suk byl uznáván jako přední houslový virtuos, který v druhé polovině 20. století patřil ke špičkám svého oboru. Ve světě byl považován za pokračovatele hudební tradice rodiny Dvořákovy a Sukovy - Antonín Dvořák byl jeho pradědečkem a skladatel a houslista Josef Suk jeho dědečkem.

Josef Suk se začátkem 50. let 20. století etabloval jako zakladatel Sukova tria a v polovině 50. let pak také jako sólista. Začínal s Českou filharmonií, jejímž sólistou se stal počátkem 60. let. Vyhledáván byl především jako interpret české houslové literatury, ale na repertoáru měl téměř všechna významná houslová díla světových skladatelů.