Malíř a grafik Karel Chaba se proslavil svými pražskými motivy pojatými osobitým naivistickým rukopisem. Rodák z obce Sedlec-Prčice na Příbramsku byl samoukem, k jeho vzorům patřili malíři Jan Zrzavý, Karel Černý a Marc Chagall. Když přišel jako dvacetiletý začínající malíř do Prahy, stala se pro něj láskou na celý život. Ve svých obrazech zpodobňoval její romantická křivolaká zákoutí, atmosféru zapadlých uliček, plácků i poezii všedního dne s dvojicemi milenců a osamělými chodci.

Svoji první výstavu uspořádal v roce 1960 ve slavném divadle D 34 Emila Františka Buriana. Od té doby pravidelně vystavoval doma i v zahraničí, jeho díla jsou kromě jiných zastoupena i ve sbírce moderního umění Národní galerie v Praze. Kromě malování Chaba vytvořil například v roce 1993 pro Národní divadlo výpravu k opeře Jakobín od Antonína Dvořáka. Zemřel v roce 2009 ve věku 84 let.

Podle kurátorky výstavy a přítelkyně malířovy rodiny Pavly Petrákové-Slancové šlo umělci vždy víc o vyjádření niterného vztahu k milovanému městu než o jeho přesné zachycení. "Jeho přítel Bohumil Hrabal, se kterým chodili na pivo, o něm trefně říkal, že Prahu poprvé uviděl pohledem venkovského chlapce - a že ten pohled mu už zůstal," uvádí kurátorka.

V přízemí galerie se představí rozměrná Chabova plátna zachycující Karlův most a Pražský hrad, v prvním patře si návštěvníci budou moci prohlédnout kolorované grafiky a obrazy. Součástí expozice bude i dokumentární film kurátorky o malířově životě i díle s komentářem jeho syna Patrika. Hudbu ke snímku složil umělcův vnuk Jakub.