Festival byl už loni, kdy na koncerty a představení přišlo odhadem ke 20.000 návštěvníků. Letošní rozpočet je do milionu korun a na festivalu se podílí vedle divadla i další organizace města. I proto se budou akce konat na několika místech, zejména o letních prázdninách. "Pravidelné koncerty budou v úterý v jabloneckých kostelech, ve středu bude program na Mírovém náměstí před radnicí, ve čtvrtek na letní scéně Eurocentra a v neděli v Tyršových sadech," uvedl náměstek primátora Pavel Svoboda (ČSSD).

Některé akce budou na přehradě, loni byl velkým zážitkem koncert na molu. Letos bude na konci června. "Takřka na vodní hladině vystoupí přední český houslový virtuos Jaroslav Svěcený s akordeonistou Ladislavem Horákem a kytaristou Miloslavem Klausem," uvedl Žur. Několik koncertů bude ve Slunečních lázních. Zřejmě nejžádanější bude vystoupení revivalové kapely The Backwards, v jejímž repertoáru jsou písně od Beatles.

Festival začne v divadle ve středu 11. května operou Leoše Janáčka Její Pastorkyňa v nastudování Slezského divadla Opava. Ve stejný den bude i první koncert v Eurocentru, kde vystoupí americká bluegrassová skupina Hictory Projekt. "Skupinu vede Anthony Hannigan, jeden z nejrychlejších mandolinistů na světě," uvedla ředitelka Eurocentra Marta Procházková.

Také v dalším programu chtějí organizátoři festivalu lákat na pestrost žánrů - vážnou hudbu, pop, šanson a cimbálovou muziku. Kromě profesionálních umělců vystoupí amatéři či děti z jablonecké Základní umělecké školy. Různorodá budou i divadelní představení. V plánu je pohádka pro děti nebo Rozmarné léto v podání ochotnického souboru Rádobydivadlo Klapý. Simona Stašová přijede do Jablonce na konci června, kdy se v roli Filomeny Marturano bude snažit dostat k oltáři bohatého zhýralce Umberta v podání Svatopluka Skopala. Houslový virtuos Václav Hudeček vystoupí na konci září a festival uzavře na začátku října koncert Lucie Bílé v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova.