"Komedie Karel IV. aneb Strasti Otce vlasti je původní text, který jsem musel napsat. Protože když jsem hledal text, který by se týkal Karla IV., který má 700. výročí narození, a zároveň Karlových Varů nebo Lokte a jeho okolí, tak jsem zjistil, že nic napsáno není. Kromě jednoho textu, který už je tak starý, že hrát v podstatě nejde," řekl Seydler.

Inscenaci označil za historizující komedii, která fabuluje příběh mezi skutečnými historickými událostmi. "Karel IV. v něm usiluje o dvě věci - především potřebuje splodit syna, neboť touží mít nástupce. A zároveň chce vytvořit svojí vlastní legendu, stát se otcem národa," nastínil režisér. Děj je zasazen do roku 1357, odehrává se v Karlových Varech a na hradě Lokti, kde byl Karel IV. jako tříletý chlapec vězněn a v dospělosti jej navštěvoval.

Premiérově bude hra uvedena přímo v den 700. výročí panovníkova narození v Karlovarském městském divadle. Letní reprízy potom budou uvedeny přímo v autentickém prostředí, na nádvoří loketského hradu. Divadelníci tam zavítají 11. června, 27. srpna a 2. září.