Kresby zachycují české hrady, jsou záznamem Máchova pěšího putování. "Karel Hynek Mácha je mýtus a od toho se odráží ta hodnota. Jsou to kresby romantického typu, které se objevovaly v Čechách pravidelně, základní hodnota je otázkou legend a mýtů," řekl kurátor. Mácha na drobných kresbách zachytil například hrady Okoř, Valdštejn, Kost, Houska či Bezděz.

Z rukopisů jsou vystaveny ukázky Máchových dopisů Eduardu Hindlovi a Janu Benešovi či rodičům, v jednom je i vzkaz Máchově milé Lori. Lidé si mohou prohlédnout i Máchův Deník na cestě do Itálie a ukázky z jeho intimních šifrovaných deníků, které rozluštil Jakub Arbes.

Výstavu doplňují kresby, imaginární portréty Máchy, jehož podoba se nezachovala. K vidění jsou kresby Josefa Šímy, Cyrila Boudy, Jana Zrzavého či Maxe Švabinského. "Na dva obrazy, které slouží jako vstup do celé výstavy, jsme oslavili dva současné malíře, vznikly nové obrazy jako inspirace Máchovskou krajinou," uvedl kurátor. Nechybí ani dřevoryty Františka Koblihy z cyklu Máj či Máchovský sborník, který editoval Vítězslav Nezval.

Vystavená díla pocházejí zejména z Památníku národního písemnictví v Praze, Máchova kresba Karlštejna je majetkem muzea v Netolicích. K výstavě jsou připraveny komentované prohlídky, v červnu se uskuteční večer poezie, recitovat bude Jan Kačer, zpěvem ho doplní Dan Bárta.