"Je to pro nás věc velké prestiže. Pro každý český soubor je to vedle Pražského jara jedna z nejvýznamnějších věcí, které lze v tuzemsku dosáhnout. Bereme to jako ocenění za práci, kterou jsme doposud udělali," řekl Holman.

Český spolek pro komorní hudbu je jednou z nejstarších hudebních institucí v Česku. Vznikl na podporu koncertní činnosti mladého Českého kvarteta a jeho zahajovací koncert se uskutečnil v Rudolfinu 10. října 1894. V nadcházející sezoně nabídne téměř tři desítky programů.

Zemlinsky Quartet, jehož členy jsou vedle Holmana houslisté František Souček a Petr Střížek a violoncellista Vladimír Fortin, tak v sezoně 2016/2017 čekají tři koncerty ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Zazní na nich dvě skladby se zahraničními hosty. První 10. října s uznávaným britským klarinetistou Michaelem Collinsem, na kterém zazní Mozartův Klarinetový kvintet A dur. Druhým hostem bude arménský klavírista Nikita Mndoyants, který se 15. února příštího roku představí v Klavírním kvintetu op. 18 Mieczyslawa Weiberga.

"Mndoyants je vynikající klavírista i člověk, už jsme s ním měli tu čest spolupracovat vícekrát. Weibergův kvintet je pětivěté veledílo, které by si zasloužilo více vejít do povědomí posluchačů," podotkl Holman.

Kvarteto Zemlinsky Quartet jméno skladatele Alexandera Zemlinského přijalo v prosinci 2005, do té doby od roku 1994 vystupovalo pod názvem Penguin Quartet. Na místě rezidenčního souboru ČSKH soubor letos vystřídal Smetanovo trio.