Kopie Svatováclavské koruny byla na Veveří vystavena při příležitosti Lucemburského roku. "Svatováclavská koruna je nejstarší a nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů, její cena je nevyčíslitelná, proto i její kopie je velmi cenná a není zveřejňována její hodnota," uvedl Lukáš Kunst, zástupce karlštejnského kastelána, který má převoz na starost.

Karlštejnská kopie je vyrobena ze stříbra, je pozlacená a osázena 96 drahokamy a 20 perlami. Patří ke korunám ostatkovým, to znamená, že v křížku nahoře je zalitý trn z trnové koruny Ježíše Krista. Kopii Svatováclavské koruny vyrobila v roce 1998 turnovská umělecká škola pro zpracování drahých kovů pod dohledem profesora Jaroslava Prášila.

Kopie koruny se z vitríny na Karlštejně stěhuje jen jednou nebo dvakrát do roka. Letos to bylo poprvé a hned v sobotu zvedla návštěvnost hradu, který obvykle za jeden den navštíví kolem 300 až 400 lidí. "Jen v sobotu jich bylo přes 700," uvedla Šnajdarová. Letos bude k vidění na Moravě ještě jednou. Památkáři ji zapůjčí na podzim na Šternberk u Olomouce. Ve vitríně na Karlštejně ji nahradí kopie Madony z Veveří, kterou si stát nechal udělat namísto originálu, který musel vrátit letos v církvi.

Kopie madony bude podle Šnajdarové jinak klenotem nové stálé výstavy na hradě Veveří připomínající dobu Karla IV. s názvem Lev a orlice a podtitulem Moravští Lucemburkové a jejich hrad. Výstava bude otevřena 1. července. Také tato akce má souvislost s výročím Karla IV.