Hned dvě ceny si odnesli tvůrci knihy Vynálezárium, kterou napsal Robin Král a ilustrovala Jana Hrušková. Kniha počátkem dubna zvítězila ve své kategorii v soutěži Magnesia Litera. Ve Zlaté stuze bodovala jako umělecko-naučná literatura v kategorii literární i výtvarné. Král v knize vypráví příběhy vynálezů od kola přes šicí stroj až k inkubátoru, ale zpracoval je do podoby deseti méně známých básnických forem, jako je sonet, kaligram či limerik.

V literární části jako nejlepší beletrii pro děti porota vybrala knihu Miloše Kratochvíla Zajatci stříbrného slunce, jež je variací na dystopii pro mladší čtenáře. Zkouší si představit, co by se stalo, kdyby se kulisy akčních počítačových her zhmotnily v realitu. Mezi beletrií pro mládež vyhrál rozsáhlý román Martina Vopěnky Nová planeta, který je také v žánru sci-fi.

V kategorii Kritika umění pro děti a mládež zvítězila kniha Jiří Šalamoun aneb představitelné pohledy na svět, kterou sestavil kolektiv autorů s editorem Janem Rousem. Je první velkou monografií výtvarníka. Komiksovou kategorii vyhrála ilustrátorka Toy Box s titulem Moje kniha Vinnetou. Komiksová novela vypráví o tom, že přátelství a fantazie dokážou zvítězit i nad smrtí. Autorka proplétá příběh kluka, jenž píše knihu o nesmrtelném indiánském hrdinovi, s autentickými historkami mladé squatterky.

Jako výtvarný počin porota označila publikaci Ko-text, která vznikla na Fakultě umění a designu UJEP. Analyzuje výtvarné projekty napříč oborovým i věkovým spektrem tvůrců, od dětí základní školy po studenty na vysoké umělecké škole. Témata textu vznikla jako úvahy nad rolemi teoretiků, tvůrců, učitelů a galerijních animátorů, kterým jsou také texty určeny. Dává si za cíl prohloubit komunikaci mezi těmito rolemi a přispět k výuce výtvarného oboru s rysy experimentu, akčnosti a hravosti.

Výroční cena Zlatá stuha existuje více než 20 let a představuje jedinou cenu v Česku zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Pořadatelé si v posledních letech pochvalují, že v záplavě knih pro děti mnohé z vydávaných titulů dosahují vysokých kvalit jak po výtvarné, tak po textové stránce.