O tom, jaký byl život "božího bojovníka", bude divákům vyprávět hrdina příběhu Jan Tlamka v podání Ondřeje Nosálka. Co zažil, čemu věřil, za co bojoval a koho miloval. A jak nakonec našel království nebeské v očích své milé Marie ztvárněné Radkou Pavlovčinovou. Jako většinu minorských inscenací bude i Lipany doprovázet živá kapela.

Autor a režisér Jan Jirků svůj text realizoval už v roce 2008 v brněnském Divadle Polárka. V Minoru se však rozhodl pro nový inscenační přístup. "Zpětně jsme totiž zjistili, že děti a mnohdy ani dospělí neznají základní postavy a reálie husitského období. V nové verzi jsme se proto rozhodli vedle hlavní linky husity Jana Tlamky vést i linii historickou, k čemuž využíváme projekce či citace historických knih, což z představení dělá multimediální kousek," vysvětlil Jirků.

Režii a dramaturgii vystudoval na Katedře alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, v Minoru byl v letech 2002-2004 uměleckým šéfem a na kontě má přes 40 činoherních i loutkových inscenací.