Práce na zámku začaly v červnu. Do Vánoc by na západním křídle měla být hotová nová střecha, avšak s původními zachovanými prvky, poté by měly následovat práce na interiérech. V nich bude prostor věnovaný historii českého včelařství. "Jedna místnost bude věnována norskému včelařství," uvedla Jakubíčková. Projekt je financovaný z Norských fondů a část expozice připraví norská včelařská asociace. V další z místností bude promítací sál. Muzeum bude otevřené celoročně.

Oprava zámku by měla podle Martina Šandy, který má na starosti stavebně-historický průzkum, co nejvíce eliminovat prvky, které vznikly zásahy ve 20. století, a vrátit zámku podobu z 19. století. Expozice včelařství nebyla vybráno náhodně, v okolí Kolče bývala významná včelařská oblast.

Exponáty pro muzeum už nyní hledají včelaři a jejich organizace z Kladenska. Nadační fond chce do přípravy muzea zapojit i školy. "Oslovíme školy v celém Středočeském kraji a vypíšeme soutěž o vytvoření loga pro muzeum. Vítězná třída bude mít vstup do muzea zdarma," dodala Jakubíčková.

Po skončení opravy západního křídla se bude nadační fond snažit získat další peníze na zásadní opravy, na hlavní část zámku a barokní sýpku bude potřeba desítek milionů korun. Fond se bude podle Jakubíčkové ucházet o dotace, případně shánět investora.

Barokní zámek byl postaven na začátku 18. století, ale některé prvky západního křídla jsou o století starší. Na místě části zámku v 15. století stávala tvrz a pak pozdně renesanční statek, který zřejmě vyhořel za třicetileté války. Tato zjištění přinesl stavebně-historický průzkum.

Součástí zámku je kostel Nejsvětější trojice, který fond nechává postupně opravit, příští rok by měla být dokončena střecha a následující léta fasáda a odvodnění. Součástí areálu je nádvoří, zahrada a barokní sýpka. V budoucnosti by v části zámku mohlo vzniknou muzeum Budečska. Nedaleko je přes 1100 let stará rotunda Budeč. Vzniknout by tu měly i koncertní a výstavní prostory.